Manifest för helhjärtade föräldrar

Av min fina svåger fick jag häromdagen denna fantastiska text eller ”manifest” skriven av Professor Brené Brown (bl a  känd för sitt medverkande i Ted Talks). Det är en så rörande och vacker inblick om föräldraskap som berörde mig på djupet och som jag bara måste få dela med mig. Läs och begrunda.

”Mer än något annat, vill jag att du ska veta att du är älskad och älskvärd. Du kommer att lära dig det av mina ord och handlingar – läran om kärlek syns i hur jag behandlar dig och mig själv.

Jag vill att du ska gå in i världen ur en känsla av värdighet. Du kommer att lära dig att du är värd kärlek, tillhörighet och glädje varje gång du ser mig behandla mig själv med medkänsla och omfamna mina brister.

Vi kommer att utöva mod i vår familj genom att ta plats, låta oss synas, och respektera sårbarheten. Vi kommer att dela med oss av våra berättelser om strider och styrkor. Det kommer alltid att finnas utrymme i vårt hem för båda.

Vi kommer att lära dig medkänsla genom att utöva medkänsla gentemot oss själva först; sen mot varandra. Vi kommer att sätta samt respektera gränser; vi kommer att respektera hårt arbete, förhoppningar, och uthållighet. Att vila och leka kommer att höra till våra familjevärderingar, samt vårt dagliga liv.

Du kommer att lära dig hur man tar ansvar och är respektfull genom att se mig begå misstag och rätta till dem, och genom att se hur jag ber om det jag behöver och pratar om hur jag mår.

Jag vill att du ska känna till glädje, så att vi tillsammans kan praktisera tacksamhet.

Jag vill att du ska känna glädje, så att vi tillsammans kan lära oss att vara sårbara.

När osäkerhet och rädsla kommer på besök, kommer du kunna utnyttja den själ som är en del av vårt vardagliga liv.

Tillsammans kommer vi att gråta och möta rädsla och sorg. Jag kommer vilja ta bort din smärta, men istället kommer jag sitta med dig och lära dig hur du kan känna den.

Vi kommer att skratta och sjunga och dansa och skapa. Vi kommer alltid att ha tillåtelse att vara oss själva med varandra. Vad som än händer, kommer du allltid att höra hemma här.

När du börjar din Helhjärtade resa, är den största gåva som jag kan ge dig att leva och älska med hela mitt hjärta och att verkligen våga vara sårbar.

Jag kommer inte att lära eller älska eller visa dig något perfekt, men jag kommer att låta dig se mig, och jag kommer alltid att hålla gåvan av att få se dig helig. Att ärligt och djupt, få se dig.”

Brené Brown