Semestertider

Nu packas resväskan med tunna bomullskläder och flip-flops. Jag längtar efter het sol, varma vindar och kall gazpacho. Barnen längtar efter bad och lek i närmaste pool. I år känner jag att min kropp behöver mycket vila och jag ska – hur svårt det än är att bryta invanda mönster – verkligen försöka lyssna på det. Beställning från Bokus kom häromdagen, ”Häxorna” av Roald Dahl till högläsning för barnen och ”Sapiens” till mig själv. Lite pysselböcker och ett roligt spel ”Code master” (där man tränar logiken för kodning) ligger redan i handbagaget. Flyget till Palma lyfter tidigt tisdag morgon. Sedan blir det hyrbil upp till Soller. 10 dagars helmys. Ingen stress, vi ska verkligen bara vara.

Stockholm förändras så under dessa veckor. I stadsdelen där vi bor är det mer eller mindre folktomt i flera kvarter. Närmare city möts man av en och annan turist och mitt i kärnan kryllar det av människor från alla världens hörn. Det känns nästan som staden är på lån, för uthyrning. ”Hej, kom och se vår fina stad. Njut av vattnet, luften och ljuset. ” Stockholmarna reser bort och vi byter plats med varandra. För en kort stund funderar jag över vad detta skifte kan få för betydelse. Kan det öka vår förståelse för andra länder och deras kultur, hur vi ser på vår egen tillvaro och – om man vågar sig på att vara lite filosofisk – kan det rent av föra oss närmare varandra? Absolut. Vare sig du reser med eller utan barn, försök koppla på nyfikenheten, viljan att utforska och lära nytt. Kanske du till och med inleder ett samtal med en total främling. Vem vet vad det kan leda till?

Och slutligen –  njut ordenligt av ledigheten och ta hand om varandra!